על הטיפול

טיפול באמנות

איך מתרחש הטיפול באמנות?

"במשחק ורק במשחק הילד או המבוגר אינדיבידואל יכולים להיות יצירתיים ולהשתמש בכל האישיות שלהם, ורק דרך יצירתיות יכול האינדיבידואל לגלות את עצמו" (דונלד וינקוט 1896-1971)

ילדים נהנים "ממגרש" המשחק והיצירה (ציור, סיפור, דרמה, צילום, תנועה, כתיבה, מוזיקה וארגז חול), ובאמצעותו הם מספרים על עולמם הפנימי ועל המעסיק אותם. אלו מאפשרים הכרה ועיבוד מתאומי גיל.

מתבגרים מרבים לעסוק בסמלים, טקסים ומשחקים. כל אלה ואומנות מותאמת לגילם, מהווים אמצעים לעקוף התנגדויות ומאפשרים למתבגרים לשתף בעולמם ובמה שמעסיק אותם.

מבוגרים רבים, דווקא השולטים בשיח, עשויים להשתמש במנגנוני הגנה המעכבים אותם בהעמקה. מנגנונים אלו חשובים פעמים רבות, אבל בנוכחות מטפל "מגרש המשחקים" יכול לפתוח אט אט צוהר למקומות חשובים אשר מביאים להרחבה והעמקת הטיפול בדרך מיטיבה.

"מגרש המשחקים" מאפשר למטופל בכל גיל לבנות עולם טוב יותר למען עצמו. הדגש אינו על היכולות או הצרכים האסתטיים, אלא על הצרכים הטיפוליים.

מה מאפשר שילוב הגישות בטיפול?

הטיפול באמנות פותח עבור המטופל, בנוכחות המטפל, "מגרש משחקים" עשיר ומרפא, המאפשר למטופל לראות ולהכיר את התכנים המעסיקים אותו, הקשיים בעולמו, חזקותיו וכוחותיו כפי שהם משתקפים בעבודותיו ובעשייתו בחדר.
הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי (CBT) ממוקד בחשיבת ובהתנהגות המטופל/ת בהווה, ומה בהן גורמות לו למצוקה או לקשיים. נעלה על דפוסי החשיבה של המטופל/ת אשר גורמים לסבל ומונעים הטבה.
גישת הסכמה תרפיה עוזרת לזהות סכמות ודרכי התנהלות של האדם אשר עשויות לגרום למצוקה רגשית וקשיים תפקודיים. בתהליך מתמודד המטופל עם שינוי הסכמות ושינוי סגנונות ההתמודדות הבלתי יעילים שלו, שרכש לרוב בילדות ובעת מצוקה.

השילוב בין הגישות כולל העבודה הדינאמית ומיינדפולנס מאפשרים להבין טוב יותר את מקור הקושי, התגובות האוטומטיות היוצרות תסכול והגעה לדפוסי חשיבה והתנהגות חלופיים ולשינוי בזמן סביר. 

שילוב אמנות עם עבודת CBT וסכמה תרפיה

דרך זו מאפשרת למטופלים לשמר את בריאותם הנפשית, לשפר את איכות חייהם ולקבל מענה לקשיים רגשיים, התפתחותיים, קוגניטיביים וחברתיים.

האמנות מלמדת על ההתמודדות של האדם, האמונות שלו לצד כוחותיו. עבודת ה-CBT והסכמה מתרגמות את אשר עולה ל"כאן ועכשיו" ומביאות לשינוי התנהגות וחשיבה לקויות או לא מועילות. העבודה כוללת:

  1. התערבות CBT כוללת, המניחה שלכל סוג הפרעה יש מאפיין משותף של חשיבה לקויה אשר דורשת שינוי באמונות היסוד הלקויות של המטופלים לגבי עצמם, לגבי הזולת ולגבי העולם.
  2. התערבות CBT מסוימת המותאמת לסוג הקושי (לדוגמא עבודה מול חרדה מנהיגה תהיה שונה מעבודה על חרדה כללית). 

שאלות נפוצות

אין צורך בידע קודם או בכשרון מיוחד. מניסיוני, אנשים רבים חשים מבוכה ליצור. מטפל מקצועי באומנויות יודע לתת למטופל את המרחב לפעול בדרך שירצה בה, ומאפשר להרחיב את אפשרויות ההבעה והאמצעים הטיפוליים והיצירתיים, גם אם נדמה לו לפעמים שאין בו היכולת לכך. ההנחה וההבנה שלי היא שכל אדם מסוגל להביע את עצמו בצורה יצירתית, וכשהבעה כזאת יכולה להיות פתח לעולמו הפנימי.

כל עבודת אמנות (כתיבה, תנועה, ציור ועוד) מכילה סמלים, רישומים, צורות וצבעים שקשורים לעולמנו ולמי שאנחנו. הם מספרים על הכוחות, הצרכים ועל הזיכרונות שלנו, ובכך באמצעות חומרים ושילוב השיטות, "מטייל" המטופל בנפשו, מצליח להביע את עצמו, את גווניו הייחודים, את חולשותיו וחזקותיו. דרך עבודה זו דורשת מהמטופל רק סקרנות ורצון להאיר נקודות משמעותיות בנפשו, ולהסכים לעבור תהליך משמעותי.

הטיפול נשען על תיאוריות פסיכולוגיות שונות. אפשר לעבוד בשילוב הגישות עם ילדים, מתבגרים, מבוגרים וקשישים. כך גם ליחידים, זוגות, משפחות, טיפול להורה וילד יחדיו (דיאדי) ולקבוצות.

  1. בחרתי לטפל בשילוב גישות זה מתוך העובדה שהאמנות מאפשרת מבט משותף, מהיר יחסית ומבוקר לעולמו של המטופל מתוך רצון להטיב עמו, ובאמצעותה יכול המטופל/ת  להביע את עולמו הפנימי ולהקרין את צבעיו, מחשבותיו ותשוקותיו באמצעות חומר מוחשי . לצד זה העבודה הקוגניטיבית מאפשר מתוך התכנים שעולים באמנות ובשיח, להתמקד בנושאים בהן מעוניין המטופל/ת לעסוק והיא תוחמת את עבודת הטיפול בזמן. דרך זו מאפשרת עומקים רגשיים לצד השגת יעדים מהירה.  
  2. המגוון האנושי הוא רב, כך גם הדרך הנכונה לטיפול לכל אחד ואחת. שילוב הגישות מאפשר התאמה למטופל/ת לצרכיו בכל עת בטיפול. לדוגמא עבודת ה-CBT דורשת אקטיביות ופעולה של המטופל מחוץ לחדר. יש שבתקופה מסוימת הדבר מתאים יותר למטופל/ת ויש שפחות. כך לגבי כל היבטי הטיפול. הדבר נקבע בהתאם להבנת המטפל את הבעיה והמטופל ולפעמים בבחינה משותפת.

הספר "סיפור משפחתי" / אורית רוזנבוים ומשה פילוסוף

תמר חוגגת יום הולדת חמש, והיא מזמינה את חבריה למסיבה. כל חבר גר במשפחה מיוחדת במינה: ליונתן- הורים בשיתוף, לנועה ולעידו- אב יחידני, למיקה- אם יחידנית, לאיתמר-זוג אבות, לאיתי-זוג אימהות, ליואב-הורים החיים יחדיו, וגל-בת להורים פרודים.

הספר נכתב על רקע שאלות של ילדים, אשר חיים במגוון משפחות, ובוחנים את מבנה משפחתם אל מול מבנים של משפחות אחרות. המסר המרכזי הוא: ילדים גדלים במשפחות שונות ומגוונות. יש מקום לכל סוג של מסגרת, כי אפשר כך ואפשר גם אחרת.

הספר מסייע לילדים להכיר מבנים שונים של משפחות.

לרכישת הספר לחצו כאן (וואטסאפ)